Surdegsbröd


Mina brödsorter

 

Finnskogslimpa (Svedjerågsbröd)

Svedjerågen som jag använder har sitt ursprung i ett fynd som gjordes av Per Martin Tvengsberg året 1973 på den sista finngården där svedjebruk förekommit. Tvengsberg hittade 9 stycken sädeskorn i golvet av en rökbastu i Grue Finnskog som hade legat där i över 90 år. 7 av de funna frön grodde och blev stammen till en liten framodling.

Ett tjugotal år senare började Johan Swärd i Brandbu, Norge, odla av dessa frön, som numera även odlas av Västgötarnas odlingsförening. Svedjeråg är ett mycket smakrikt sädesslag med hög protein- och vitaminhalt. Jag gör mitt Svedjerågsbröd på naturlig surdeg med havssalt och vitaliserat vatten. Det har bra hållbarhet utan konserveringsmedel och utan att smaka för surt. Inga sockerprodukter tillsättes. Brödet är lättsmält och mjukt och består av 100 % fullkornsmjöl.

 

Gotlands Guld (Dinkelbröd)

I mitt Dinkelgroddbröd är 20% av sädet fermenterat vilket främjar encymaktiviteten under jäsningsprocessen och gör brödet lättsmält och saftigt. Jag använder sorten Oberkulmer Rotkorn som ursprungligen kommer från Schweiz men odlas på Gotland och i Västergötland sedan sent 90-tal. Jag mal dinkelmjölet själv på en virvelkvarn vilket gör brödet poröst och elastiskt. Smaken är lite nötig och färgen intensivt rödbrun.

 

Frykenstycke

Ursprungligen ett samarbetsprojekt med andra värmländska bagare för att skapa ett gemensamt recept med värmländsk anknytning. Jag har numera anpassat receptet till mina lokala förutsättningar och fått fram ännu mer smak, bättre inkråmsstruktur och smörbarhet. Frykenstycke byggs av surdeg på emmer-fullkornsmjöl tillsammans med linfrö och vetemjöl.  Brödet passar till de flesta pålägg. Frykenstycke bakas ut i specialtillverkade jäskorgar som sätter Värmlandskartan på brödytan.

 

Selmas Lantbröd

bakas på vetesurdeg och 10 % skållad dinkel. Det är min ljusaste brödsort och innehåller en mångfald av smakämnen som utvecklats under den långa jästiden. Det gräddas som de andra bröden i min stenugn med tegelstensplattor. Skorpan är krispig när brödet är färskt.

 

Fruktlimpa 

Min fruktlimpa baserar på en deg av rågsurdeg med dinkelfullkornsmjöl och vetemjöl och innehåller ekologiska aprikoser, russin, fikon och mandlar samt mörk vört och kanel, nejlika. Väldigt uppskattat i juletid, men erbjuds numera året om för att den efterfrågades så mycket.